Casele din lemn se evidenţiază în primul rând prin folosirea optimă a materialului lemnos, care excelează prin rezistenţă, stabilitate, greutate proprie redusă - care diminuează astfel impactul seismic, durabilitate, confort termic ridicat şi pret competitiv.

Rapiditatea de execuţie - o casă de 200-300 mp putând fi dată la cheie în 10-12 săptămâni, faţă de casele tradiţionale de zidărie care au o perioadă de execuţie de peste 10 ori mai lungă.
Rezistenţa elastică a structurii de lemn - oferă cu uşurinţă securitate la cutremure de gradul 8,5 pe scara Richter.
Rezistenţa termică ridicată - reduce cheltuielile de exploatare(încălzire, răcire) cu 50% faţă de construcţia clasică de zidărie, care are o inerţie termică mult mai mare.

Prima dată şi unul din cele mai importante aspecte este alegerea lemnului, care trebuie să fie sănătos, din zone neafectate de diverşi dăunători (insecte, ciuperci etc). Furnizorii noştrii sunt certificati FSC, ceea ce inseamna că lemnul utilizat provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice şi ecologice.


busteni

Lemnul astfel ales, este transportat şi sortat pe dimensiuni la sediul societăţii noastre, unde urmează calibrarea, cu utilaje net superioare din punct de vedere tehnologic, rezultând buşteni cu aceeaşi grosime pe toata lungimea lor.


Prelucrare lemn

Produsul rezultat este aşezat şi lăsat o perioadă în stive pentru a-i reduce natural umiditatea până la una optimă pentru prelucrare. Deşeurile rezultate sunt date prin tocator, şi apoi transformate în brichete pentru foc.


casa in constructie

Prima fază a construcţiei începe în şantierul nostru, unde buştenii semiuscaţi intră într-un proces tehnologic de prelucrare care constă în efectuarea chertării longitudinale (şantul semirotund care se va îmbina cu celălalt buştean) şi a unei taieturi pe toată lungimea buşteanului pentru a rupe fibra şi a nu permite buşteanului să crape foarte tare.


etape prelucrare lemn

Urmează chertările transversale, care îmbină pereţii la colţuri , găurile necesare montajului instalaţiei electrice şi a barelor filetate de fixare şi strângere a buştenilor. Toate aceste operaţiuni se efectuează pe un utilaj cu comandă numerică (CNC), ceea ce face ca diferenţele să fie de ordinul zecimilor de milimetru.


chertari tranversale

Acestea sunt cele 4 operaţiuni executate:


operatiuni prelucrare lemn

Urmează premontajul în şantierul nostru pentru a avea garanţia că toţi buştenii se îmbină perfect, se înseamnă deschiderile la uşi şi geamuri care ulterior se vor tăia pe un fierăstrău orizontal, rezultând deschideri perfecte pentru montajul ulterior al tâmplăriei. Fiecare buştean este numerotat şi însemnat, apoi construcţia este demontată şi pregatită pentru transportul în şantierul beneficiarului.


casa din busteni

Tratamentul lemnului se face cu soluţii  anticarii, antimucegai, ignifugare, antifungic în faza de calibrare, sau ulterior montajului prin imersie în soluţie BOCHEMIT.

Urmează etapa a doua a construcţiei, unde după ce materialul este transportat în şantierul beneficiarului, se începe efectiv ridicarea casei pe fundaţia deja turnată.

Între talpă, sau primul buştean şi fundaţia de beton se pune carton asfaltat pentru ca umiditatea din placa de ciment să nu ajungă la lemn, se dau diagonalele perimetrului casei şi apoi se începe montarea buştenilor unul peste altul. Între buşteni se pune o izolaţie subţire de vată minerală, pâsla sau lâna de oi. Se montează cablul electric sau copexul care intră prin primul buştean şi urcă în sus până la fiecare aparat în parte, prin găurile deja executate. Tijele filetate care forţează tasarea rapidă a pereţilor se îmbină din metru în metru până ajung deasupra ultimului buştean, unde se pot monta arcuri de compresie care să ţină buştenii apăsaţi în mod constant până la tasarea completă.


proces constructie casa din busteni

Grinzile de susţinere dintre parter şi etaj se pot face din lemn rotund aparent, sau din grindă dreptunghiulară, în funcţie de deschideri şi a forţelor de apăsare de la etaj şi acoperiş.


interior casa din lemn

Se montează căpriorii şi asterială conform proiectului şi se acoperă cu folie sau cu invelitoare. (tablă, şindrilă bituminoasă, ţiglă ceramică, etc).


casa din busteni

Aceasta este prima etapă „la roşu”.  După această etapă, este recomandat ca şi construcţia să rămână în acest stadiu, fără uşi şi fără geamuri între 6 şi 12 luni dacă se optează fara tije filetate, şi între 3 şi 6 luni dacă s-au montat tije. Dacă s-a optat la varianta cu tija filetată şi arcuri, nu trebuie intervenit asupra structurii în această perioadă, deoarece arcurile ţin pereţii în tensiune şi apasă mereu asupra buştenilor. Dacă se optează doar la tijă, la un interval de 5-7 zile este necesar ca tija să fie strânsă. Daca nu s-a optat la niciuna din aceste două variante, lăsăm acceleraţia gravitaţională să taseze buştenii, doar că perioada de aşteptare este mai mare.

Urmează şlefuirea finală a buştenilor după ce s-au uscat îndeajuns, dacă se doreşte se mai poate face o ignifugare, apoi urmează băiţuirea lor cu impregnant colorat sau incolor pe bază de apă.

Se montează tâmplăria pe golurile deja pregatite, lăsându-se în partea de sus un spaţiu de tasare pentru ca buşteanul superior să nu atingă în timp geamul sau uşa.

În băi şi bucătărie se poate monta rigips şi faianţă, sau se poate lăsa buşteanul natural, doar că în aceste zone mai umede se foloseşte un impregnant special ca să închidă in totalitate porii şi să nu permită infiltrarea apei in lemn.

Se montează aparatele la instalaţia electrică deja montată, instalaţia sanitară şi de încălzire, lambriu şi duşumea unde este cazul.

casa din lemn rotund
interior casa din lemn rotund